Η ιστορία του Ελληνικού καφέ

Η ιστορία του Ελληνικού καφέ

Οι ρίζες του ελληνικού καφέ βρίσκονται στα βάθη της Ανατολής, πολύ πιο παλιά απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι στα χρόνια, είναι να μας ταξιδέψει και να μας διδάξει.

Ο αφιλτράριστος καφές που φτιάχνουμε στο μπρίκι είναι μία συνήθεια που ξεκινάει από τους Βεδουίνους, στα βάθη της Ανατολής. Στην αρχή ήταν μια συνήθεια επιβίωσης, που κατέληξε να γίνει η ιεροτελεστία παρασκευής αυτού του καφέ. Οι Βεδουίνοι άφηναν την χύτρα με τον καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα, προκειμένου να τα κρατάει αναμμένα. Έτσι, καθιερώθηκε το ψήσιμο του καφέ στην άμμο (χόβολη).

Με το πέρασμα των χρόνων, η συνήθεια αυτή άρχισε να ταξιδεύει δυτικά, μέσω των Αράβων. Με τη σειρά τους οι Άραβες, παρέδωσαν τη σκυτάλη στους Οθωμανούς. Εκείνη την εποχή, η Οθωμανική αυτοκρατορία επεκτεινόταν με ραγδαίους ρυθμούς, με αποτέλεσμα ο ελληνικός καφές να επεκταθεί στα παράλια της Σμύρνης.

Την ύστερη περίοδο της Τουρκοκρατίας ο συγκεκριμένος καφές διαδόθηκε τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και την Θεσσαλονίκη. Κατά το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα η φήμη του εξαπλώθηκε και στην Αθήνα. Αργότερα, τα πρώτα καφενεία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους, με τους περισσότερους θαμώνες να είναι Τούρκοι, ενώ στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν και με Έλληνες. Από το 1760, σύμφωνα με τον Παπαδιαμάντη, η συνήθεια του καφέ εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Λόγω της ανατολίτικης καταγωγής του συγκεκριμένου καφέ, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί τον αποκαλούμε «ελληνικό». Η απάντηση βρίσκεται μέσα σε τρεις λόγους. Αρχικά, η ποικιλία που επιλέγουμε στον ελληνικό μας καφέ είναι διαφορετική από την καθιερωμένη. Ακόμη, ο τρόπος ψησίματος και το πολύ ψιλό του άλεσμα κάνουν το χρώμα του ελληνικού καφέ πιο ξανθό, τη γεύση του μοναδική αλλά και τη σύστασή του πιο πηχτή. Μια γουλιά από τον ελληνικό καφέ Μερακλής θα σας το αποδείξει.

Μέσα στα τόσα χρόνια ιστορίας, ο ελληνικός καφές έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Κατ’ επέκταση, ο λόγος αυτός, καθιστά τον ελληνικό καφέ βασικό κομμάτι του πολιτισμού μας.